Fjällnära ko

Fjällnära är en grupp inom fjällkorna som är helt fria från inblandning av moderna mjölkraser.

Våra kor Kajsa och Lotta kommer från en gård nära Örebro. För närvarande tar vi inga kalvar på korna så de är "bara" sällskapskor. De älskar att bli borstade, men de gillar verkligen inte om man ändrar på deras rutiner! 

Våra russ har som uppgift att ställa upp på ponnyledningar och dra vagnen. Ibland hjälper de till på gården med att dra ris eller skotta snö. Läs mer om deras ursprung på Russavelsföreningens hemsida.

Gotlandsruss

En härdig ponnyras som än idag finns i halvvilt tillstånd på Gotland.

Här på Ladan bor fyra tackor. På hösten får de besök av en bagge och lammen föds i april. Eftersom vi är med i genbanken säljs en del lamm som avelsdjur och andra till slakt. Vi har möjlighet att själva ta hand om köttet och skinnen från de djur som slaktas. 

Värmlandsfåren tillhör allmogefåren. De har varit nära utrotning men bevaras nu i genbank.

Värmlandsfår

Jämtget

Jämtgeten är en gammal svensk allmogeras. Idag finns mindre än 500 jämtgetter kvar och rasen är utrotningshotad.

Efter några års uppehåll fick vi 2016 en ny liten getkilling på Ladan! Förutom att det är roligt med killingar så är det varje ny individ viktig i bevarandearbetet. 2018 fick vi ytterliggare 3 killingar, varav en get som bor kvar på Ladan.

Holländsk kanin

Kaniner har hållits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet. Man hade ofta kaniner i ladugården där de åt spillhö och slaktades för sitt kött.

Holländska kaniner är kända för att vara särskilt lugna och tama.

Holländare kan ha olika färger, men alla har samma vita teckning, alltså den lilla bläsen i pannan och vitt på överkroppen och tassarna.

Våra kaniner heter Ninja och Yolandi.

Minigris

Minigrisar är framavlade för att användas inom forskningen men är även populära husdjur. De är betydligt mindre än de grisar som används i lantbruket.

Våra två minigrisar heter Rune och Alma. Grisarna älskar att gräva ner sig i sin halmhög när de ska vila, så om du inte ser dem, kolla noga i halmen, ibland sticker det bara upp ett öra!

Rune kom hit under 2018.

Hönor

Våra hönor flyttade hit 2019. Hönor är ett självklart val för självhushållaren, då de äter matrester och lägger nyttiga ägg.

Våra hönor är av rasen Brun Lohman. Det är en höna som är framavlad för att bo på hönserier och lägga många ägg.

Vi valde den här hönan för att de är lugnare och mer tama än lantrashönor och därmed skulle trivas bättre hos oss. De trivs också bra utan tupp, vilket passar oss då vi helst inte ville ha en tupp som väcker grannarna på morgonen med sitt galande.

Bin

Våra bin flyttade hit 2020. Bin är bra för naturen, de hjälper till att pollinera blommor och grönsaker så att de kan få frukt och frön. Bra för vår gemensamma odling!

Våra bin bor i två samhällen, i varsin kupa. Varje samhälle har en drottning, några drönare och massor av arbetsbin. Bina samlar in nektar från blommor som de gör till honung. Om det finns mycket nektar på sommaren så blir det honung över som vi människor kan äta.

Våra bin är av rasen ligustica. De är väldigt snälla, det går bra att ställa sig precis intill kupan och titta på dem.

Ideella Föreningen Ladan Backa Västergård
Rimmaregatan 9b, 42255 Hisings Backa
Tel 0762771769       styrelsen@ladanibacka.se
Västra Götalands Län - Sverige
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
received_749733398723389_edited