top of page

Våra hästar heter Norma och Jako. De tränas främst med klickerträning. Läs mer om deras ursprung på Russavelsföreningens hemsida.

Gotlandsruss

En härdig ponnyras som än idag finns i halvvilt tillstånd på Gotland.

Svenska russavelsföreningen

Fjällnära ko

Fjällnära är en grupp inom fjällkorna som är helt fria från inblandning av moderna mjölkraser.

Våra kor Kajsa och Lotta kommer från en gård nära Örebro. För närvarande tar vi inga kalvar på korna så de är "bara" sällskapskor. De älskar att bli borstade, men de gillar verkligen inte om man ändrar på deras rutiner! 

Här på Ladan bor fyra tackor. På hösten får de besök av en bagge och lammen föds i april. Eftersom vi är med i genbanken säljs en del lamm som avelsdjur och andra till slakt. Vi har möjlighet att själva ta hand om köttet och skinnen från de djur som slaktas. 

Värmlandsfåren tillhör allmogefåren. De har varit nära utrotning men bevaras nu i genbank.

Värmlandsfår

Jämtget

Jämtgeten är en gammal svensk allmogeras. Idag finns mindre än 500 jämtgetter kvar och rasen är utrotningshotad.

Efter några års uppehåll fick vi 2016 en ny liten getkilling på Ladan! Förutom att det är roligt med killingar så är det varje ny individ viktig i bevarandearbetet. 2018 fick vi ytterliggare 3 killingar, varav en get som bor kvar på Ladan.

Holländsk kanin

Kaniner har hållits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet. Man hade ofta kaniner i ladugården där de åt spillhö och slaktades för sitt kött.

Holländska kaniner är kända för att vara särskilt lugna och tama.

Holländare kan ha olika färger, men alla har samma vita teckning, alltså den lilla bläsen i pannan och vitt på överkroppen och tassarna.

Våra kaniner heter Ninja och Yolandi.

Minigris

Minigrisar är framavlade för att användas inom forskningen men är även populära husdjur. De är betydligt mindre än de grisar som används i lantbruket.

Våra två minigrisar heter Rune och Jessica. Grisarna älskar att gräva ner sig i sin halmhög när de ska vila, så om du inte ser dem, kolla noga i halmen, ibland sticker det bara upp ett öra!

Rune kom hit under 2018 och Jessica kom hit 2021.

Hönor

Våra hönor flyttade hit 2019. Hönor är ett självklart val för självhushållaren, då de äter matrester och lägger nyttiga ägg.

Våra hönor är av rasen Brun och Vit Lohman. Det är hönor som är framavlade för att bo på hönserier och lägga många ägg.

Vi valde den här hönan för att de är lugnare och mer tama än lantrashönor och därmed skulle trivas bättre hos oss. De trivs också bra utan tupp, vilket passar oss då vi helst inte ville ha en tupp som väcker grannarna på morgonen med sitt galande.

Bin

Våra första bin flyttade hit 2020. 
Men på grund av sabotage har våra bin inte överlevt.

Vi hoppas att skaffa nya bin 2023.

Är du intresserad av att vara med oss i detta projekt? Maila stallansvarig@ladanibacka.se

Ideella Föreningen Ladan Backa Västergård
bottom of page