EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+fär
Leader+färg.jpg
Logo LEADER_LANGSGOTAALV.png

Fjällnära ko

Fjällnära är en grupp inom fjällkorna som är helt fria från inblandning av moderna mjölkraser.

Våra kor Kajsa och Lotta kommer från en gård nära Örebro. För närvarande tar vi inga kalvar på korna så de är "bara" sällskapskor. De älskar att bli borstade, men de gillar verkligen inte om man ändrar på deras rutiner! 

Våra russ har som uppgift att ställa upp på ponnyledningar och dra vagnen. Ibland hjälper de till på gården med att dra ris eller skotta snö. Läs mer om deras ursprung på Russavelsföreningens hemsida.

Gotlandsruss

En härdig ponnyras som än idag finns i halvvilt tillstånd på Gotland.

Här på Ladan bor fyra tackor. På hösten får de besök av en bagge och lammen föds i april. Eftersom vi är med i genbanken säljs en del lamm som avelsdjur och andra till slakt. Vi har möjlighet att själva ta hand om köttet och skinnen från de djur som slaktas. 

Värmlandsfåren tillhör allmogefåren. De har varit nära utrotning men bevaras nu i genbank.

Värmlandsfår

Jämtget

Jämtgeten är en gammal svensk allmogeras. Idag finns mindre än 500 jämtgetter kvar och rasen är utrotningshotad.

Efter några års uppehåll fick vi 2016 en ny liten getkilling på Ladan! Förutom att det är roligt med killingar så är det varje ny individ viktig i bevarandearbetet. 2018 fick vi ytterliggare 3 killingar, varav en get som bor kvar på Ladan.

Gotlandskanin

Kaniner har hållits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet. Man hade ofta kaniner i ladugården där de åt spillhö och slaktades för sitt kött.

Genom åren har gotlandskaninen haft flera namn. Den har bland annat kallats för svensk lantkanin, bondkanin och kohare. Namnet kommer sig av att kaninerna förr levde i ladugårdarna tillsammans med korna och fick äta av den mat korna spillde.

Till temperamentet är gotlandskaninen livlig och nyfiken och visar ofta stort intresse för sin omgivning.

Minigris

Minigrisar är framavlade för att användas inom forskningen men är även populära husdjur. De är betydligt mindre än de grisar som används i lantbruket.

Våra två minigrisar heter Rune och Alma. Grisarna älskar att gräva ner sig i sin halmhög när de ska vila, så om du inte ser dem, kolla noga i halmen, ibland sticker det bara upp ett öra!

Rune kom hit under 2018.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now